2
fotot
Jaga:     
Seltskond | Persoon

Tiina Tauraite: kas veinimõisa omanik või pruulikoja meister on sellepärast mõrvar, et alkoholi toodab? 

“Nüüd pikeerin kolm päeva järjest pipraid ega tee midagi muud,” ütleb näitleja ja väikeettevõtja Tiina Tauraite (40). Esialgu tundub ahvatlev võimalus usutluseks keset külvikaste. Ent lause teine pool teatab selgelt, et pühendumine on Tiina võtmesõna.

Näitlejal ja Tiina pikaaegsel partneril Erki Lauril on peaosa tõsiasjas, et Sõstar & Pipar OÜ toodab nimelt viina, mitte moose või lihakastmeid. Sest tuliste möginatega Tiina neli aastat tagasi ju alustas. Keetis ja katsetas. Mõni sai täitsa hea, mõni puhta imelik. Tema tšillide kollektsioon ulatus juba siis viiekümne sordini! Kuni Erkile meenus, kuidas vanasti pistis tema isa viinasse maitset andma kipras Astrahanski pipra. Õige pea seisid Tiina ja Erki kodu aknalaual reas pudelid, igas kaunake. Nüüdseks on kooslus timmitud: värskelt nopitud magusaimad piprad ja Viljandimaal villitud mahe rukkipiiritus.

Osaühingu nimest pool on niisiis täidetud, see pipra oma. Ja Tiinal on uudist: kohe-kohe saab tooteperekond täiendust. Aprillis peaks välja tulema mustasõstra-tšilliliköör. Päevavalgele sõna otseses mõttes, kuna Põhjaka viinaköögis on see laagerdunud – Tiina paneb pea viltu ja mõtleb – üle kahe aasta. “Aga kuidas väiketootja teatab, et tal on valminud midagi eestimaist ja ehedat, kui vastu võetakse uus alkoholi- ja reklaamiseadus, mille järgi ei tohi alates 2018. aastast enam alkoholile reklaami teha?” küsib Tiina, nõustudes, et teema on vägagi emotsionaalne. “Eestimaal on vähe inimesi, kel endal või lähikondsete hulgas poleks olnud probleeme alkoholiga. Aga kas siis sellepärast mitmesaja-aastase veinimõisa omanik või pruulikoja meister on mõrvar? Ei, vastupidi: ka toidu- ja joogikultuur on osa kultuurist ning sellega tuleb tegeleda. Muidu valitseb vaid kultuuritus. Uued keelud on jäämägi, mis ujub mulle vastu, ja eks ma katsun oma laeva kindlustada nii palju kui võimalik. Kindlasti jonni ei jäta ega kavatse üles juurida hektarisuurust mustasõstrapõldu.”

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse